Weetjes

Bijengif kan hiv-virus doden

Aan de universiteit van Washington hebben aangetoond dat het gif melittine, het hoofdbestanddeel van het toxine van de honingbij, het hiv-virus kan vernietigen door gaten te prikken in het omhulsel van het virus.

Nanodeeltjes kleiner dan het hiv-virus werden ingespoten met het bijengif. Een "beschermbumper" werd toegevoegd aan het oppervlak van de nanodeeltjes, zodat die afketsen op normale cellen en die intact laten.

Fusiereactie
Normale cellen zijn groter dan hiv-cellen, waardoor de nanodeeltjes zich op het hiv-virus richten dat zo klein is dat het tussen de bumpers past.
"De melittine op de nanodeeltjes fuseert met het omhulsel van het virus", verklaart onderzoeksleider Joshua L. Hood in een mededeling. "De melittine vormt daar aanvalscomplexen die op poriƫn lijken en scheurt zo het omhulsel van het virus. Zo vallen we de inherente fysieke eigenschappen van hiv aan. Theoretisch kan het virus zich daar niet aan aanpassen. Het virus heeft die beschermlaag, een dubbellagig membraan, nodig".

Vaginale gel
Deze ontdekking kan leiden tot de ontwikkeling van een vaginale gel die de verspreiding van hiv verhindert. Bovendien kan het de aanzet zijn tot een intraveneuze behandeling voor wie reeds met hiv besmet is.
"We hopen dat mensen deze gel preventief zullen kunnen gebruiken in plaatsen waar hiv wijdverspreid is", verklaart Hood.
De studie werd vorige week gepubliceerd in het vakblad Antiviral Therapy, zo meldt U.S. News & World Report.

Baby genezen
De studie zit het nieuws op de hielen dat een baby met hiv in Mississippi klaarblijkelijk is genezen. Tijdens de bevalling werd bij de moeder de hiv-besmetting vastgesteld, de baby kreeg 30 uur na de geboorte al medicatie. Even later bevestigden tests dat het kind ook drager was van het virus. Maar het kind, dat nu twee jaar is, krijgt al een jaar geen medicatie meer en toont geen tekenen van infectie.

Wereldwijd leven meer dan 34 miljoen mensen met hiv of aids. Daarvan zijn er 3,3 miljoen jonger dan 15 jaar. Elke dag lopen bijna 7.000 mensen het hiv-virus op.

Geplaats op 21/03/2013 - Bron: demorgen.be - Originele bron: The Huffington Post, U.S. News & World Report